Mar 6, 2010

Debate about SU

De fleste af jer har nok hørt snakken om regeringens forslag om, at skære i SUen til de studerende der "gøjler". Og når jeg siger "gøjler", så menes der studerende der tager mere end 2 sabbatår og dermed kommer "for sent" igang med videreuddannelse set med regeringens øjne. Jeg forstår slet ikke hvad regeringen har gang i. Jeg kender virkelig mange der har taget 2 sabbatår efter gymnasiet og det var ikke fordi de "gøjlede" eller var dovne. De havde simpelthen BRUG for den pause. Nogen var ude og rejse, andre var på højskole og andre arbejdede. Personligt tog jeg kun et sabbatår, men set i bagklogskabens lys skulle jeg måske ha' taget et mere - jeg har nemlig prøvet lidt forskellige uddannelser inden jeg fandt den rigtige for mig. Jeg synes virkelig ikke det kan være rigtigt, at vi lever i et samfund, hvor der pt bliver givet skattelettelser til de rigeste, men samtidigt skal der nu skæres i SUen?! Det hænger samtidigt heller ikke sammen med, at de vil ha' at de danske studerende skal være de bedste og dygtigeste i verden, da man kan da hurtigt regne ud, at de studerende der får lavere SU vil blive nødt til, at arbejde extra ved siden af studiet for at få det til at køre rundt. Det eneste regeringens øjne ser, er desværre bare cool cash. Og med det taget i mente, så har min fætter (yes, min fætter) skrevet et ret fedt indlæg på hans blog. Synes i skulle tage og kigge forbi her Max Genske.

--------------------------------

In Denmark there's a lot of debate right now about the student support system that we have. In Denmark we're fully supported finanicially during our education so we can focus on school. But now the goverment wants to cut in that financial support which I think is so insane. The stupitest thing I've ever heard...

9 comments:

Maria said...

Det er ikke den smarteste strategi, hvis man vil gøre det nemt for folk at tage en uddannelse. Folk skal have lov til at vente et par år med at tage en uddannelse. Og hvad betyder et år fra eller til? Jeg tog selv to sabbatår, inden jeg startede på uni og jeg havde også en pause, mens jeg studerede. Men jeg blev færdig og bidrager til samfundet ved at have et godt job i dag. Hvis der var blevet skåret i min SU, ved jeg ikke hvad jeg havde gjort, for jeg arbejdede i forvejen en del under studiet og har ikke fået noget hjemmefra.

Rigtig god weekend!

/Maria

Anonymous said...

Ja det er simpelthen grotestk. Man er efterhåden kun til, fordi regeringen skal få det til at løbe rundt. Unge skal da have lov til at kunne tage en pause og finde ud af hvad de skal med deres liv.

Jeanette said...

Ej, det er da også et lamt forslag de kommer med.. Hvis de vil skære i su'en, så bliver de jo også nødt til at fjerne indtjeningsgrænsen, for man bliver da nødt til at arbejde mere ved siden af studiet ja, hvis ens su falder....

Måske er mit lige så lamt eller for naivt, men jeg forstår ikke, hvorfor de ikke bare fx skærer i børnepenge til de folk, som tjener kassen - et meget bedre forslag efter min mening :)

Anonymous said...

Kunne ikke være mere enig med dig!

Det er da en SÅ søgt argumentation, regeringen kommer med. Og hvad så med de unge, som faktisk gerne vil i gang med at studere, men som ikke kan blive optaget på dén uddannelse, de ønsker, og dét bliver årsagen til, at der går mere end 2 år, fordi de skal bruge 3-4 år på at dygtiggøre sig Fx. på medicinstudiet, hvor alle de svenske og norske studererne efterhånden optager alle pladserne, hvorefter de, når de har fået deres uddannelse i DK rejser tilbage til deres hjemlande for at arbejde(og her må jeg så sige HURRAAA for at vi kom med i EU)
Til det vil den kære Statsminister HR. Lars Løkke sikkert sige, at så kunne de have fået nogle bedre karaterer i gymnasiet med den følgesygdom, at de bliver ligeså socialt handicappede som han selv. Socialt handicap - Det er i virkeligheden nok hér øksen ligger begravet, for det er jo det regeringen er! Der er ikke længere plads i vores samfund til studerende, der har brug for at tage 3 fjumreår eller studerende, der ikke gør deres uddannelse færdig på nomineret til. Der er ikke plads til mennesker der ikke er som regeringen selv. Det bliver glemt, at mennesker nu en gang er forskellige, og at der i en velfærdsstat bør være plads til alle.
Sikke megen gjalde, men det var rart at komme ud med. Tak fordi du tog emnet op.
//En socialistisk artsfælle

Maiken said...

Jeg er fuldstændig enig!
Jeg synes det er typisk af den regering vi har at gøre dette.
Som du siger først får de rige skattelettelser, jeg har intet fået, og det samme gælder for min mor som er førtidspensionist, hun har fået omkring 100 kr. mere i måneden!

Hvis de først piller ved SUen så bliver befolkningen sure, og for det andet er der mange der vælger den forkert uddannelse simpelthen fordi de er bange for at miste SUen! Og hvad er problemet med et sabtaår? De unge arbejder eller er på højskole, og finder dem selv, og slapper af efter en del skoleår, hvilket er vel fortjent

// Maiken

Tehren Anaiis said...

I think you are very lucky to have that support set up, that was the one thing my parents were upset about when we left denmark that my brother and I would not have the same educational standards here in canada.

I think if they cut the funding than european university standards would falter... frankly i think its unfair to the students. education should always trump the cost it takes to host it.

Anonymous said...

Jeg synes både du og din fætter misser et par vigtige detaljer, let og elefant. Forslaget om SU´en er jo ikke et forsøg fra regeringes side på at spare penge. Det er et forsøg på at få de studerende hurtigere ud ind og igennem studierne, fordi vi går ind i en svær tid hvor vi mangler uddannet arbejdskraft. Alle studier viser at jo længerer folk holder pause efter en ungdomsuddannelse jo færrer kommer videre med uddannelse. Så kan vi diskutere om regeringens brug af pisk er den rigtige måde at løse dette problem på, men det er et faktum at for mange unge bruger for lang tid på at få en uddannelse og komme igang med job. Nogen gange er pisk en god ting, nogen gange er en gulerod en god ting, mon ikke vi ender med et forlig der indeholder begge dele. I sidste ende er der jo trods alt tale om et udspil til forhandling fra regeringen, der skal jo også være et par punkter med, som de kan give sig på ;-)

Marijke said...

Jeg mener, at det er forkert, at man i Danmark mener at det er penge(SU) der skal stimulere de unge til at læse videre. Man kan jo konkludere, at selvom Danmark har de bedste økonomiske forhold for studerende (højeste SU, gratis uddannelser), så må der være en anden årsag til, at de unge ikke gider at læse videre, eller venter for langt tid med at læse videre.
Derudover mener jeg også, at der skal komme strammere regler omkring SU. Vi betaler skat til at finansiere de studerende, men jeg gider ikke at betale skat (men jeg er jo også hollænder;-)) til at finansiere de dovne studerende, som bruger flere år på deres uddannelse end den tager. Jeg mener derfor, at man kun må få SU til de år uddannelsen tager og at man skal betale SU tilbage når man ikke har færdiggjort sin uddannelse (medmindre man har en god grund til dette). Jeg selv har ikke færdiggjort en videregående uddannelse i Holland og skal derfor tilbagebetale hollandsk SU, og det synes jeg egentlig er rimeligt. Det hollandske system fungerer så sådan, at jeg igen for disse penge tilbage, hvis jeg indenfor ti år gennemfører en videregående uddannelse.


P.s. Anders siger altid, at jeg er meget konservativ når det handler om SU, hahaha.

Anonymous said...

bliver altid vildt forbavset over hvordan man kan arkumentere for nedsættelse i su'en. det ser jeg her at det kan man så heller ikke. en gulerød vinder altid over pisken (bevist i alle psykologiske videnskabelige undersøgelser ever made) så fremgangsmåden ER grotesk. og alle forstår da at uddannelse er vigtigt - eller i virkeligheden er viden jo det eneste vigtige og måden hvorpå du har modtaget den underordnet, et klasselokale, et arbejde, the same shit - men mange højtuddannede mennesker står idag alligevel uden arbejde så burde vi ikke lige løse på dette problem først?

arbejder på et sygehus og ser hver dag hvordan assistenter med 25 års erfaring ser ting selv den mest højtuddannede nye læge overser. erfaring er det vigtigste redskab på et arbejde så denne su-debat er jo i virkeligheden en debat om hvor meget vores samfund prioriterer erhvervserfaring og livserfaring...