Mar 24, 2010

Vidunderlivet.dk

Lige som en del andre bloggere er jeg også blevet kontaktet Betina (som er ambassadør for Vidunderlivet.dk) og spurgt om jeg kunne tænke mig, at hjælpe mig at skabe lidt opmærksomhed omkring livmoderhalskræft, HPV-virus og vaccinationen. Det vil jeg selvfølgelig meget gerne! Jeg vil fokusere på hvordan man egentlig kan få HPV-virusset og hvad man kan gøre for at beskytte sig selv imod det. Andre fakta om vaccination, livmoderhalskræft osv kan i finde på Vidunderlivet.dk. Hvis i selv er bloggere, så kan i stødte op om projektet ved at sætte en af disse stickers på jeres blog (bare højreklik og gem det af de to i bedst kan lide).

HVP-virusset er skyld i mindst 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Det er altså HPV-virusset der oftest er skyld i de celleforandringer som senere udvikler sig til livmoderkræft. Hvert år får ca. 400 kvinder i Danmark konstateret livmoderhalskræft og 1/3 af disse kvinder ender med at dø pga sygdommen. Desuden bliver ca. 5000 kvinder i DK hvert år opereret pga celleforandringer (forstadiet til sygdommen). Begge de tal skal altså bringes ned!!

Måden man "vinder" sig en omgang HPV-virus er ved sex. Det er simpelthen noget man bliver smittet med, når man har ubeskyttet sex. Så jeg kan altså ikke sige det nok: brug nu kondom!! Graviditet er altså ikke det værste der kan ske, når i har ubeskyttet sex. Personligt ville jeg hellere ende med at være gravid end fange mig HPV-virusset eller HIV/AIDS. Og én gange ubeskyttet sex er altså nok - også selvom det er jeres kæreste. Bliv testet inden i smider kondommet - for alt! Bare fordi man kalder sig kærester gør altså ikke, at ham prinsen pludselig ingen kønssygdomme har. Lidt kynisk kan man også sige, at jo flere man har sex med (ubeskyttet), jo større chance er der for at man både får HIV/AIDS og livmoderhalskræft. Skøn kombination!

Jer der er lige omkring 23 år eller mere har nok hørt om celleskrab (det lyder så sexet!). Alle kvinder i DK bliver fra de er 23 år inviteret til at få foretaget celleskrab hos deres læge (og derefter hvert 3. år). Dette er altså måden hvorpå man opdager celleforandringer (som kan udvikle sig til livmoderhalskræft) eller livmoderhalskræft. Jeg må indrømme, at jeg slet ikke forstår de piger der ikke tager imod det tilbud. Det kan altså redde jeres liv! Jeg fik foretaget mit første tjek en uge efter min 23 års fødselsdag og jeg var a-okay. Alt så super fint ud. Og det er virkelig overhovedet ikke slemt + jeg havde det så godt bagefter, fordi jeg vidste at alt var i orden. Jeg skal ha' lavet mit 2. tjek her til sommer, når jeg fylder 26. Det er nemlig noget der fra 23 bliver tjekket hvert 3. år. Jeg har tilgengæld flere veninder og bekendte som er røget ud i operationer ("keglesnittet" som det kaldes), fordi de havde svære celleforandringer. Det kan ske for alle. Kom så afsted til lægen! (Der går et par uger fra lægebesøget får i ved besked. Min læge praktiserer "hvis du ikke hører noget, så er det fordi du er rask". Ved ikke om alle læger gør det).

Det sidste jeg vil sige omkring det her er, at jeg egentlig synes det er for dårligt at alle kvinder i DK ikke bare får vaccinen gratis. Jeg ved godt, at der er størst chance for at vaccinen gør en forskel ved unge piger (fordi mange af dem ikke har haft deres seksuelle debut endnu), men jeg synes bare det skulle være gratis for alle.


I've been asked if I wanted to help create awareness about cervical cancer and I of course said yes. This post is mostly in danish because a lot of the facts and "rules" only applies to how it is in Denmark.

9 comments:

Susie said...

Hvor er det godt og præcist skrevet! Jeg vil gerne skrive om Vidunderlivet på min blog, men kan næppe gøre det beder end du lige har gjort. Må jeg gengive dit indlæg, med kildehenvisning selvfølgelig, på min blog?

Susie
www.stylemeupplease.blogspot.com

Miss Jeanett said...

Tusind tak! Og det må du ihvert fald!!

Glitter Amalie said...

Fantastisk at der bliver sat fokus!

- Glitter Amalie

Lisbeth said...

Ja, det ramte du meget godt.

Jeg blev 23 i sommers og har hele tiden udskudt den undersøgelse. Men så læste jeg dit indlæg og nu har jeg været inde og bestille tid hos lægen!

Tak for "opsangen":)

Anonymous said...

Ja jeg er træt af den ikke er gratis. For hverken mine forældre eller jeg har råd til den. Stort set alle mine veninder har den og jeg virkelig træt af at jeg ikke har den, men har bare ikke råd.

Anonymous said...

hej :)

Vil bare lige sige jeg så på fashionisonfire at du evt var int. i hendes kjole? er temmelig sikker på hendes er en 42, jeg har lige fået den hjem i 38, men tror ikke jeg beholder den. jeg må ind i buitkken i morgen og jegte en str 40 :) (jeg er normalt 38-40) Så hvis jeg ikke beholder dne kan jeg jo have dig i tankerne? Bare send mig en mail hvis det er :)

Sanne

Sannedegnegaard@hotmail.com

Amalie said...

Jeg vil lige komme med en lille kommentar om, at kondom ikke beskytter 100%, da virusset også sidder på resten af kønsorganerne. Derfor kan man heller ikke være helt sikker på at undgå denne sygdom, selvom man bruger kondom.
Ellers et rigtig godt indlæg, som der er brug for! :)

BetinApple said...

Super godt arbejde Jeanett, og fedt at se at det bærer frugt! thumbs up.

og som Amalie siger, så beskytter kondom ikke 100%, men det kan aldrig skade :)

Miss Jeanett said...

@ Glitter Amalie
Præcis! Meget enig med dig. Jeg var heller ikke i tvivl om at jeg gerne ville hjælpe ved at blogge lidt om det. Det er da det mindste jeg kunne gøre!

@ Lisbeth
Jeg har simpelthen tænkt på dig hele aftenen siden jeg så din kommentar. Den gjorde mig så glad (dog ikke over at du har udskudt det - FY! hehe), men over at du nu har bestilt tid. Hvor er jeg bare glad over, at høre at mit indlæg har en effekt. Også selvom du er den eneste jeg får afsted til lægen, så er det mere end nok. Jeg krydser fingre for dig og håber+tror selvfølgelig på at du er sund og rask. Og husk at selvom du skulle få konstateret celleforandringer, så betyder det ikke at du er syg. Det betyder bare at du og din lægen skal holde lidt extra øje med dig. I sidste ende kan det du har gjort i dag altså redde dit liv! KÆMPE klap på skulderen til dig!

@ Annonym
Jeg har også lidt svært ved, at finde de 3500 kr den koster. Jeg synes også bare, at den skulle være gratis for alle!

@ Sanne
Jeg sender dig en mail ;)

@ Amalie
Mange tak for info - det var jeg ikke klar over! Men vi kan vel stadig blive enige om, at et kondom er stadig bedre end ikke at bruge det?