Feb 11, 2010

Bloggers & Fashion Week

There has been some debate on danish blogs the past few days about bloggers attending fashion week. I don't get the people that don't think bloggers belong there and that magazines can do a way better job. Yeah, maybe - but bloggers can add that personal touch to it that magazines can't. This post is a bit longer in danish so if you want to read more then try to google translate it - don't know if it'll make any sense though. I don't think google translator is the best.

----------------------------------

Som de fleste af jer nok godt ved, så er Copenhagen Fashion Week godt i gang. Der har de seneste par dage været lidt debat rundt i blogland ang. bloggere og fashion week - og jeg vil gerne lige give mit besyv med.

Jeg må indrømme, at jeg til at starte med er lidt uforstående overfor dem der mener, at det er unødvendigt at modebloggere dækker/deltager i Fashion Week. Argumenterne har været bla. at modebladene kan gøre det bedre, vi er for ens, vi er ukritiske og at der er vigtigere ting i livet en fashion week. Jeg er meget uenige i storset alle tingene. Lad os starte med bladene: Ja, de har bedre fotografer, et større budget og flere ansatte - derfor er de allerede der bedre stillet end os bloggere der bare er os selv med vores eget kamera og privat økonomi. Men hvem siger overhovedet at det skal være et valg imellem det ene eller det andet? Bladene kan dække det bedre, men omvendt bliver det også ret kedeligt i længden, da magazinerne ofte bare fortæller hvad der blev vist af tøj and that's it. Det er her jeg mener, at modebloggerne er mere interessante - vi har muligheden for at give jer vores besyv om kollektionerne og få det ned på et mere normalt niveau, hvor dødelige mennesker kan være med. Bladene er jo en del af modebranchen, hvorimod vi bloggere ikke er. Personligt vil jeg gerne ha' et mix; jeg køber bladene og bruger fx. style.com til at få et overblik over kollektionerne. Tilgengæld ville jeg ikke undvære modebloggernes beretninger fra modeugen - jeg glæder mig til deres spy-kendis billeder, beretning om drinks og snacks (eller mangel på) og om HVORDAN det overhovedet er at være med til sådanne shows. Jeg tror der er en grund til, at bladene de seneste par år har haft krise og modebloggerne er opstået. Bladene er simpelthen blevet for ophøjet og de føles for langt væk fra brugerne. Det er her bloggerne bare kan noget de ikke kan (der er jo også en grund til, at flere og flere magaziner laver samarbejder med bloggerne - de ved godt, at bloggerne har fat i noget de mangler). Jeg er gået fra at købe min. 2 blade om måneden til kun at købe dem, når jeg skal køre langt/flyve. Jeg synes det er så fedt, at modebloggerne har fået en fod indenfor og jeg kan virkelig ikke forstå dem der pludseligt mener, at det hele er et overfladisk cirkus. Har det ikke altid været det? Ja, måske overfladisk, men sjovt og de fleste af os læser og blogger vel om mode, fordi vi stadig interesserer os for det? Som i nok kan høre, så er jeg meget uforstående overfor alt den her kritik omkring bloggere+fashionweek.

Desuden køber jeg ikke den med, at vi ikke er kritiske - det er jeg altså ret træt af at høre på. Folk har ingen idé om hvor meget vi siger nej til kontra, hvor meget vi siger ja til. Desuden har jeg da allerede set flere bloggere der har skrevet ting som "kollektionen var kedelig", "tøjet var ikke rigtig mig" og "det var stylet underligt" til flere showsne under fashion week. Jeg skrev da selv igår, at Rützous kollektion var okay, men jeg var ikke blown away. Så jeg forstår ikke kritikken om, at vi ikke er kritiske. Jeg har ikke tal på hvor meget slanke-shit, hunde magaziner og tallerken-websites jeg har sagt nej til (ja, vi får mails om RET underlige ting).

At vi er ens og nogle gange blogger om det samme kan vist ikke undgås. Jeg synes tilgengæld, at de fleste bloggere er gode til, at give deres indlæg en personlig vinkel, så det hele ikke bare er copy-paste. Jeg ved en del er trætte af bla. Friis & Co og jeg forstår jer til en vis grænse. Ja, der har været meget med dem, men de har satme også formået at "bruge" os bloggere på en helt anden måde end mange andre mærker/firmaer gør. Jeg synes de har været smarte. Omvendt føler jeg bare lidt, at de kæmper imod noget fordoms-hate. Vi bloggere blogger MINDST lige så meget om Topshop og H&M (hvis ikke mere), men der er aldrig nogen der bitcher over det. Hvorfor er det lige sådan?

Kritikken mht at der er vigtigere ting i livet end fashion week: Ja, selvfølgelig er der det. Men hvem har bedt os om, at vælge imellem at fodre de fattige børn i Afrika ELLER tage til Fashion Week? Man kan altså godt deltage i modeugen og stadig have sine prioteringer straight. Nu skal jeg godt nok ikke deltage hele ugen - både fordi jeg ikke er blevet inviteret til lige så mange shows som nogle af de andre blogger-damer, men også fordi jeg havde andre planer inden og fordi jeg ikke har råd til at fise frem og tilbage hver dag (fra Odense). Men jeg glæder mig til lørdag - det bliver fedt. Mest af alt til at se de andre blogger-damer. Jeg kan sagtens mixe skole, venner, fødselsdage (2 stk denne weekend!), mindekoncert, kæreste OG fashion week. Og hvis kæresten føler sig forsømt denne uge, så er han der heldigvis også i næste uge (og så er det godt vi skal på rejse ugen EFTER fashion week). Hvis jeg havde boet i KBH, så havde jeg nok deltaget i en del mere. Who wouldn't?

Det var min mening - i er velkommen til at kommenterer. Jeg adder måske lidt til indlægget senere, hvis jeg kommer i tanke om noget jeg har glemt. Jeg har tænkt meget over det de sidste par dage, så måske er der noget der er smuttet nu her.

14 comments:

BetinApple said...

derudover, så er bloggerne jo også som regel hurtigere ude end bladene :) .. derudover er jeg helt enig med dig.

Miss Jeanett said...

@ Betina
Helt sikkert! Det er også en af de ting der gør, at bloggerne tit er lidt foran bladene. Når jeg engang imellem køber et blad, så får jeg tit lidt deja vú-fornemmelse, da jeg ofte har set flere ting på blogs (eller har blogget om det selv) før bladet er udkommet.

anna said...

problemet er jo at der går inflation i modeugen, på den måde at ALLE modebloggerne skriver om det samme rützou show/spon diogo/stine goya/whatever, og på den måde mister det jo lidt af den oprindelige 'nyhedsværdi', synes jeg ihvertfald.

Miss Jeanett said...

@ anna
Det kan jeg sagtens forstå, hvis det er fordi man ser det som "hvem kom først med nyheden". Det gør jeg nemlig ikke - jeg ser det som en mulighed at få folks personlige vinkel af et show. Hvis det gælder om at levere det som nyheder, så vil der jo altid være en blogger der er først og så er alle de andre bare dem der kopiere. Og sådan ser jeg ikke på det.

Simone said...

Jeg synes at du har helt ret i det du skriver - bladene er altså ved at være ret kedelige. Jeg synes i hvert fald, at det er noget mere spændene at læse bloggernes mening og vinkel på ting (:
www.lady-simone.blogspot.com

Tine said...

Det med Friss&Co er for mit vedkommende blevet alt for meget og primært fordi førhen var de hadet af de mere inkarnet fashionistaer og bloggere. Der var jo alt for meget kopi snak og sådan i sammenhæng med netop det brand og derfor irritere det mig at de kan "købe" sig ind. Jeg ved godt de har oppet sig en del, men det kan også virke meget fake når jeg fx ved at flere andre bloggere har hadet dem mere end de hader deres værste fjende og nu bare roser dem til skyerne (vi snakker bloggere som konstant får invites og gifts).

Besides det så er jeg enig med dig :)

Anonymous said...

Hvis jeg var inviteret til fashionweek, så ville jeg da også lure lidt med – for jo, det ER en vigtig begivenhed! ;) men først ville jeg stille mig selv ét skelsættende spørgsmål: ”Hvad specielt har JEG at tilbyde mine læsere, som alle de andre ikke allerede har blogget om!?”


1. Jeg har slet ikke noget imod at bloggere bliver inviteret med til modeugen – jeg har bare noget imod at 95% af jer blogger om PRÆCIS de samme ting – se blot på SFW sidste uge, det var acne/minimarket/sko om og om igen!

2. Du skriver: ” Bladene kan dække det bedre, men omvendt bliver det også ret kedeligt i længden, da magazinerne ofte bare fortæller hvad der blev vist af tøj and that's it.” Det er da PRÆCIS det samme størstedelen af bloggerne gør! Kaster navne ud til højre og venstre, og viser hvad I kan lide. Fint nok, men hvor bliver det dybere af? Hvad adskiller denne kollektion fra mærkets tidligere/eller fra andre mærker, analyse, osv? Her gør I det altså heller ikke bedre end bladene.

3. Du skriver: ” Jeg tror der er en grund til, at bladene de seneste par år har haft krise og modebloggerne er opstået. Bladene er simpelthen blevet for ophøjet og de føles for langt væk fra brugerne.” Her er jeg også lodret uenig. Grunden til at bladende ryger ned i salgstal, er (som nævnt mange, mange før) at bloggere har en unik mulighed for dagligt (eller flere gange om dagen) at opdatere og komme med nyt stof. Til sammenligning udkommer bladene kun én gang om måneden, og alt materiale skal være skrevet 2 måneder før bladet overhovedet udkommer! Bloggere har en KLAR FORDEL her!

4. At folk er trætte af at høre om Friis, men ikke H&M, Topshop osv – grunden til at folk netop er trætte er friis og ikke de andre, er nok at friis er det eneste af de firmaer der ”køber sig vej ind” på jeres blogs – I har flere gange fået gaver af dem, og de har holdt ”meet your blogger”-arrangementer for at skrabe endnu flere mennesker ind i deres butikker. MEGET smart og klogt af friis – men folk er trætte af det fedtspilleri.

Så igen: Hvad kommer til at være helt specielt for jeanettd.blogspot.com som vi ikke kan finde på alle de andre blogs?

- Sofia.

Miss Jeanett said...

@ Tine
Og det forstår jeg virkelig godt! Jeg vil dog bare gerne lige påpege, at jeg aldrig har været en Friis-hater og jeg har derfor ikke skiftet mening eller lign fordi de kastede gaver efter mig.

@ Sofia
Tak for dit lange svar - fedt du gider at deltage i debatten.

1. Jeg deltog ikke i Stockholm Fashion Week og har ikke skrevet et eneste indlæg om Acne sko (og hvis jeg har tidligere, så har det været om hvor grimme de var) eller om nogle af de andre ting du nævner. Så den må du tage op med andre bloggere. Jeg kan lige på dette område ikke være talsperson for alle andre modebloggere.

2. Lige det du nævner med dybere analysere om hvordan nye kollektioner adskiller sig fra tidligere har vist aldrig været mit mål. Det tror jeg simpelthen heller ikke de fleste gad at læse på en blog - det skal helst være lidt let-fordøjeligt. Som jeg skrev mener jeg stadig, at vi kan komme med en mere personlig skildring af Fashion Week end et blad kommer. Desuden dækker vi det lige her og nu hvorimod bladene først har det med om en månedstid. Desuden er jeg ikke enig i, at vi bare nævner det tøj vi kan lide. De fleste fortæller hvordan det er at deltage, hvad der foregik bag ved kulisserne osv.

3. Det giver jeg dig ret i. Jeg tror bestemt at vores "vi kan blogge om det lige her og NU" er en af grundene til at bloggerne har stor succes. MEN, jeg giver dig ikke ret i at det er den eneste grund til bloggernes succes og bladenes tilbagegang. Jeg tror bestemt også, at det handler om den personlige relation som mange blog-læsere føler de har med bloggeren. En slags online-"veninde".

4. Ihh jeg er så træt af at diskutere det her. Jeg må indrømme, at jeg ikke føler at Friis har købt mig og bliver sgu lidt fornærmet, når folk mener at vi bloggere ikke er i stand til at se om vi bliver købt eller ej. Kunne det tænkes at vi var nogle stykker der synes at mærket var fedt og at det ikke har en skid at gøre med om vi får ting eller ej? Jeg har også fået gaver af H&M - igen, hvorfor er folk så ikke trætte af dem? Jeg synes iøvrigt også at folk overdriver mht hvor tit vi egentlig blogger om Friis. Personligt er det over 5 uger siden jeg har blogget om Friis sidst (den sidste post om dem var d. 4/1).

Hvad der er anderledes hos på jeanettd.blogspot? Mig. Min stil er nok ikke vildt anderledes end de fleste andre bloggere, men jeg synes stadig at der er en forskel. Jeg er generelt mere girly (har en stor svaghed for kjoler) og har aldrig rigtigt embracet den der rock-chick stil som ellers dyrkes i stor stil pt. Og så er jeg ærlig - en dyd nogle bloggere har det lidt svært med. Desuden har jeg en fod indenfor i det politiske liv, så det beretter jeg også om her på bloggen.

Acie said...

Sofia,

Sorry - følgende kommer muligvis til at lyde hårdere end det er ment, men jeg kan simpelthen få så absurd lange tasker af folk der sidder og pudser glorien via hypotetisk stillingtagen. Det er lidt ligesom med organdonation - utroligt let at have en meget politisk korrekt holdning til, men langt sværere at mobilisere i praksis. Du ville (rent hypotetisk) tage afsted til modeuge, men så alligevel ikke fordi du ikke havde noget at bidrage med!? Modsiger du dig selv i en og samme sætning eller er det bare mig, der ikke kan forstå hvad du skriver?

Husk lige på, at de bloggere der er inviteret har brugt absurd mange timer på at skrive om mode - fordi det er deres største hobby! Folk er passionerede om det her og i princippet kan modeuger sidestilles med enhver anden form for konference (rollespil, modeljernbanebygning, hækling eller whatever folk nu har som hobby). Så hvornår blev det dit job at være dommer over folks hobby? Der er ingen der tvinger dig til at være en del af den, hvis du ikke vil.. Det her er ikke en service til dig eller almenheden - den eneste jeg har lyst til at "bidrage med noget" til er MIG SELV. Fordi JEG synes det sjovt. Fordi det er MIN hobby. Du er ikke berettiget til at sige en klap - du kan læse med eller lade være, det står dig helt frit for:) Vi er bare nogen, der gerne vil have lov til at nyde vores hobby i fred fra din slags, der har en opfattelse af, at det er ok at diktere andre menneskers fritid.

Og bare lige for the record, så var der 3 blogs repræsenteret ved SFW, og jeg var så vidt vides den eneste der nævnte Minimarket sko. Så altså - get over it. Eller even better - get a hobby! Det kan varmt anbefales!

Miss Jeanett said...

@ Acie

;) Og du har egentlig ret - jeg/vi burde slet ikke behøve at sidde og forsvare vores hobby. Der er ingen af os der lever af det her. Vi har alle sammen liv ved siden af. Men det er bare nemt at blive lidt harm over debatten og man får derfor lyst til at give sin mening til kende. Mest af alt når andre bloggere begynder at spille moralens vogter og opsætte et moralsk kodeks for hvad der er rigtigt og forkert at gøre som blogger.

Megan said...

i couldnt agree more!

Anonymous said...

This is the Danish Jantelov in effect once again.

Camilla said...

jeg giver dig helt ret Jeanett! Jeg synes at det er dejligt at få en mere personlig vinkel på alt det fashionweek - se møderne med de andre bloggere og ikke kun showsene.
Jeg må dog indrømme at jeg ikke selv følger så meget med i det - kan simpelthen ikke indstille mig på efterårstøj lige nu ;)
Men ellers synes jeg at det er fint at bloggerne kommer med indslag om fashionweek - så længe det ikke er det eneste det handler om :)

Christina said...

Jeg er helt enig med dig - andre skal ik bedømme hvad der er rigtigt og forkert at deltage i som
modeblogger. Jeg er dog enig med Camilla i at jeg ik rigtig kan fokusere på efterårsmoden - drømmer kun om bare ben og sommerkjoler! men jeg vil meget gerne læse om både sladder og name dropping, så kom bare med så
meget som muligt ;)