Sep 20, 2010

Hjemmelavet sushi - Del 1

Photobucket

Jeg spurgte jer igår om i ville høre lidt mere om hvordan man laver sushi selv - og det var der en del af jer der gerne ville. Jeg har tænkt mig, at dele det lidt op i flere dele, da der er en del man skal ha' styr på, når der skal laves sushi. Først er der jo indkøb. Man skal både ha' de rette redskaber, basic ingredienser og så fyld. Jeg køber både fisk, ris, tang, wasabi og rullemåtte hos Asian Marked på Nørregade i Odense (lige overfor banegården). Desuden skal der også forklares lidt om fremgangsmåden. I dette indlæg fokuserer jeg på smagen - dvs det man putter i sushien.

Redskaber: En rullemåtte som betrækkes med film (for at gøre rengøring af den nemmere) og en meget skarp kniv. Det er meget svært at skære sushi-rullerne til stykker, hvis man ikke har en rigtig skarp kniv.

Basic ingredinser: Sushi ris (kan købes hos de fleste Asian markeds. Jeg giver normalt ca. 24 kr for et kilo - og det er nok til en 8-9 mennesker) og så skal man bruge tang.

Fyld: Det kommer jo meget an på hvad man er til og kan lide. Men man skal både bruge noget fisk af en art og så nogle grøntsager. Sidste gang købte jeg tun, laks og tempura rejer som er mine 3 favorit "fiskefyld" i sushi. Hos Asian Marked er både tun og laks skåret i tynde skiver for en, så man skal bare tø pakken op i køleskabet. Tempura rejerne skal lige steges eller friteres først. Jeg gav 54 kr pr pakke fisk og 50 kr for en stor pakke tempura rejer. Når det kommer til grøntsager, så er jeg specielt glad for avocado, forårsløg og agurk.

Extra ting: Jeg laver nogle gange et par ruller med kylling (selvfølgelig ikke rå) for at folk har noget andet end fisk. Desuden er jeg vild med at putte flødeost i nogle af rullerne.

Tilbehør: Husk soya, wasabi og syltet ingefær til at spise sammen med sushien. Hr. Kæreste og jeg er også vild med sesam som vi dypper rullerne i lige efter de har været i soyaen. Jeg plejer desuden at servere resterne af alle de skårede grøntsager og evt tempura rejer sammen med sushien.

Photobucket
Tempura rejer


Alle ingredienser skal gøres klar inden man begynder at "rulle". Ellers gør man det bare mere besværligt for sig selv. Sørg for at alle grøntsager er skåret, at fx. tempura rejer eller kylling er stegt og at rullemåtte, ris og tang ligger klar.

I får her lige et bud på nogle lækre kombinationer af fyld, når i skal lave de store maki ruller:

Tun, jalapenos og flødeost
Tun, wasabi-creme og agurk
Laks, flødeost og forårsløg (Hr. Kærestes favorit)
Tempura rejer, avocado og agurk (Min favorit)
Kylling, spicy sauce el. wasabi-creme og rød peberfrugt

Når jeg laver de små maki ruller, så putter jeg som regel kun en enkelt ting i hver rulle - fx. kun avocado eller kun agurk. Tun med spicy sauce er også rigtig godt og det er min favorit af de små maki ruller.

Mht nigiri så laver jeg dem oftest kun med laks eller tun - evt med spicy sauce eller wasabi creme under fisken.

Photobucket

Jeg hader når sushi bliver "tørt" derfor er jeg stor fan af "snask" i sushi (og hvis der ikke er det i, så dypper jeg min sushi til ukendelighed i soya). Her får i mine tre favorit former for "snask" i sushi: Den første er flødeost, hvor jeg bare plejer at bruge helt almindelig Philadelphia ost. Derudover er det BarSushi's spicy sauce som man kan købe på glas hos BarSushi på Læssøegade i Odense (som iøvrigt også er Odenses bedste sushi sted, if you ask me). Den koster 35 kr for et glas. Det sidste "snask" er min hjemmelavet wasabi-creme. Opskriften er her:

En moden avocado
Ca. 1/4 pakke Philadelphia ost (neutral)
Lidt salt
Lidt lime eller citronsaft (meget lidt - det er mest bare for at undgå at cremen bliver brun pga avocadoen. Den skal helst ikke smage syrligt)
Wasabi - smages til efterhånden.

Avocado og Philadelphia moses sammen - og derefter tilsættes salt og lime/citron saft. Til sidst smages den til med wasabi indtil man opnår den ønskede styrke. Husk at cremen må godt være lidt stærkere end man ønsker til at starte med, da man jo ikke bruger særligt meget i selve sushien og styrken "dør" lidt iblandt alt risen.


Jeg håber i kunne bruge mine tips so far til noget. I må sige til, hvis der er noget i gerne vil ha' uddybet. Jeg laver meget snart et indlæg med fremgangsmetode til HVORDAN man laver sushien. Har i selv nogle gode tips til fyld i sushi?


My guide and tips to what to put in sushi when you're making it yourself. Do you have any great tips regarding "filling" in sushi?

8 comments:

Danni and Maria said...

YUM sushi!! Never made it myself but would love to learn.

Danni
xxx

Maj said...

nej hvor lyder det lækkert, og jeg vidste slet ikke at Asien Marked havde rå fisk :) Får du tempura rejerne som de er med dej og det hele, eller har du selv lavet dem?

Ser virkelig lækkert ud!

- Maj

Miss Jeanett said...

@ Danni and Maria
Yeah, and it's so good and much cheaper!

@ Maj
Nej, det vidste jeg heller ikke indtil for nylig. Men det er virkelig god fisk. Ja, rejerne kommer med dej og det hele. Det eneste du skal gøre er at stege dem på en pande eller friture.

Ann-Sophie said...

Ej, hvor er det en god guide. Jeg har i årevis godt kunne tænke mig, at kaste mig ud i et eksperiment, men jeg har ikke haft modet. Men eftersom manden og jeg køber os fattige hos Bar'Sushi hver måned, så ville det være en tiltrængt kundskab at mestre. Glæder mig til resten af guiden. Og fedt, at vi bor i samme by, så jeg føler mig godt klædt på til udfordringen!

Maj said...

Hvor er det bare cool, nu skal der snart laves hjemmelavet sushi :)

Tak for en fed blog - by the way!
Og håber du er blevet lidt mere rask...

- Maj

Lisbeth // itsfashionbaby.dk said...

Perfekt med opskriften på wasabi-creme - den må jeg afprøve næste gang.

Vi bruger også tit de helt små rogn på glas (de fåes vist i rød og sort), som vi ruller vores inside-out i - det ser rigtig fint ud, synes jeg (de er ret smagsneutrale).

Og ellers synes jeg også, at det kan være lækkert med lidt mango i nogle af rullerne :)

Derudover har jeg for nyligt luret på et menukort, at nogle brugte limemarineret hvidfisk, så det skal vi også snart have afprøvet :)

Glæder mig til næste afsnit i din guide :)

Anonymous said...

Hejsa, tak for en dejlig blog. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide hvordan du tilbereder tempura rejerne:-)
Tak på forhånd.
mvh molly

Miss Jeanett said...

@ Molly
Mange tak :) Tempura rejerne er købt med dejen på - det eneste jeg skulle gøre var at kaste dem i en gryde med olie :)